Art a Portugal. 1850-1960 / Portugal e a Grande Guerra

Del 8 de març al 25 de maig del 2018

ART A PORTUGAL. 1850-1960

Abastant un període de més de cent anys, el conjunt de les 42 obres de l’exposició Art a Portugal: 1850-1960, que pertanyen a les col·leccions del MNAC-MC i de la Casa Museu Anastácio Gonçalves, a Lisboa, reflecteix els aspectes expressius de la història de l’art contemporani portuguès. El conjunt d’obres escollit ofereix una significativa i exhaustiva panoràmica d’obres de pintura i disseny nacional, vehiculant propostes plàstiques d’expressions i temps diversos i oferint a Andorra una primera aproximació al nostre patrimoni artístic i al seu context de producció –en aquest cas neix a partir de mitjans del segle XIX i fins a mitjans del segle XX.

Expressant el que la llengua oral no esclareix, les arts visuals reclamen altres capacitats humanes. De la lectura dels rostres a la dels cossos, dels paisatges i dels desitjos, de les rialles i de la por, de la representació d’allò real i de la concepció d’allò imaginari, evoquen i reflecteixen visions i emocions sense les quals les nostres vides serien certament més pobres. En canvi, només ens exigeixen una mica de temps d’atenció. El mateix que, al final, donem a un estrany perquè es transformi en amic o en amant.

Que aquestes finestres cap a l’art portuguès puguin obrir un espai de diàleg entre els visitants del Museu del Tabac, ja siguin portuguesos residents a Andorra o naturals del Principat, començant a través d’aquests ambaixadors muts però expressius, un període més llarg i profitós de coneixement mutu i nous descobriments. És a dir, de complicitat.

Emília Ferreira

Directora del Museu Nacional de Arte Contemporãnea-Museo do Chiado

 

**********************************************************************************

PORTUGAL E A GRANDE GUERRA

La Càtedra Camões de la Universitat d’Andorra acull al Museu del Tabac, a Sant Julià de Lòria, l’exposició “Portugal e a Grande Guerra” (“Portugal i la Gran Guerra”), fruit d’una col·laboració conjunta de la Universitat d’Andorra i el Museu del Tabac amb el patrocini de l’Institut Camões i la Fundació Julià Reig i el suport de l’Ambaixada de Portugal.

Coordinada per l’historiador Miguel Bandeira, de la Universitat de Lisboa, l’exposició qüestiona i explora els orígens, l’impacte i les memòries de la Primera Guerra Mundial (1914-1918),  analitzant diversos aspectes de la participació portuguesa en aquell conflicte global. A través d’una minuciosa documentació fotogràfica, s’hi tracten els motius polítics, els moviments socials, el paper de les dones, el món de les trinxeres, els fronts africà i europeu i els impactes duradors del conflicte en la memòria col·lectiva.

“Portugal e a Grande Guerra” s’ha fet coincidir amb l’exposició “Art a Portugal: 1850-1960”, fins al 25 de maig al Museu del Tabac, ja que permet contextualitzar bona part de les obres d’art contemporani que s’hi presenten.

 

 

Art a Portugal. 1850-1960 / Portugal e a Grande Guerra