Art i follia. Joan Obiols Vié

Del 6 de febrer al 26 d'abril del 2020

Joan Obiols i Vié va ser un humanista de caràcter polifacètic amb una brillant trajectòria professional dedicada a la psiquiatria. Pioner de les tècniques del psicodrama va impulsar el camp de la psicopatologia de l’expressió. L’exposició es divideix en dues parts per ajudar a descobrir la complexa personalitat del doctor Obiols. La primera més vinculada al seu interès pel món artístic i cultural i la segona a la seva experiència en el món de la psiquiatria.

Per una banda ens permet conèixer la seva vinculació i activisme relacionats amb les més innovadores tendències del moment en art, filosofia, teatre, art, cinema i fotografia, així com algun dels aspectes de la seva polifacètica personalitat com pot ser el col.leccionisme amb obres de Joan Ponç, Antoni Tàpies, Joan Miró, Salvador Dalí i Perejaume, entre altres.

La segona part de la mostra ens mostra els treballs de la psicopatologia de l’expressió i de la innovadora visió de l”art brut”. La presentació de dibuixos de malalts psiquiàtrics  dialoguen i es complementen amb unes impactants imatges de malalts realitzades pel doctor Obiols, que tenia també un gran interès per la fotografia.

Com a complement de l’exposició dedicada a la figura del doctor Obiols es mostren els treballs del Servei de Salut Mental del SAAS que des dels seus inicis ha treballat amb la convicció dels beneficis complementaris que aporta aprendre tècniques d’expressió artística. Al llarg dels anys, s’han creat obres de diferent qualitat però sempre s’ha valorat aquesta activitat com molt satisfactòria. El gaudi i la pràctica de l’art és assequible per tothom i pot contribuir a superar la discriminació lligada a la malaltia mental.

Art i follia. Joan Obiols Vié