Henri Cartier-Bresson. L’imaginaire d’après nature

Del 14 de gener al 17 d'abril de 2016

Henri Cartier-Bresson


Va néixer el 1908 i va morir el 2004.  Henri Cartier-Bresson va ser un testimoni imprescindible i atent dels esdeveniments polítics i socials que van marcar el segle XX. És una de les figures mítiques de la fotografia d’aquest segle.

 

Va ser un dels pioners del fotoperiodisme, i cofundador de l’agència Magnum Photos. HCB, com se l’anomena, va adquirir renom internacional gràcies a les seves fotografies en blanc i negre preses amb la seva càmera Leica.

 

Dels fets històrics més rellevants del segle XX a cares de personatges anònims, HCB va saber captar una multitud d’instants presents que són el testimoni de la condició humana i del temps que passa.

 

La Historia amb majúscula, la dels pobles que fotografia durant la Guerra Civil Espanyola, l’alliberació de París, els primers mesos de la República Popular de la Xina, l’URSS, passant per l’Índia de Gandhi. O la història amb minúscula d’homes i de dones anònims que va immortalitzar en posats de la vida quotidiana: a les vores de la Marne, a Sevilla, a Barcelona o a Madrid.

 

Va completar la crònica del segle XX amb retrats il·lustres. A títol d’exemple esmentarem el pintor Matisse, el filòsof Jean-Paul Sartre i el matrimoni de científics Irene i Frederic Jolliot-Curie.

 

Dirà ell mateix que “fotografiar és posar en una mateixa línia de mira el cap, l’ull i el cor”.

Henri Cartier-Bresson. L’imaginaire d’après nature