Julià Reig Roqueta. Sant Julià de Lòria, segle XX

Del 20 d'octubre al 9 de gener del 2022

Es conserven poques fotografies de Sant Julià de Lòria del principi del segle xx. Julià Reig Roqueta (Sant Julià de Lòria, 1875-1942) forma part dels pioners de la fotografia a Andorra, amb el valor afegit que va prestar especial atenció a la seva parròquia.

Els anys 1990 es van trobar al cap de casa de cal Rafeló 303 imatges preses per Julià Reig Roqueta entre el 1900 i el 1940. El 2011, la Fundació Julià Reig va cedir a l’Arxiu Nacional d’Andorra una còpia digitalitzada del fons. El 2021, Philippe Mounet ha retocat les imatges per positivar-les i mostrar-les al públic en aquesta exposició: «Julià Reig Roqueta. Sant Julià de Lòria, segle xx».

Julià Reig Roqueta va erigir el 1909 l’edifici que avui acull el Museu Fàbrica Reig. Era un amant i entusiasta de la fotografia. Es va dedicar durant més de dos decennis a retratar els fets i la gent de la seva parròquia així com la fàbrica de tabac de cal Rafeló, a Sant Julià de Lòria. Va immortalitzar amb la seva càmera moments històrics del principi del segle xx, com les tasques de construcció de la carretera general, les obres de la instal·lació elèctrica o les visites del copríncep bisbe Benlloch. Són diversos els retrats de la seva família i els seus conciutadans, entre els quals destaca la fotografia que va fer al pastor Borges de Bixessarri. En cadascuna d’elles, s’hi percep la creació artística, que reflecteix les característiques físiques, l’expressió, la personalitat i l’estat d’ànim de la persona o les persones que hi apareixen. Prop de 100 imatges d’una Andorra que ja no tornarà i que podreu contemplar en aquesta mostra temporal.

Julià Reig Roqueta. Sant Julià de Lòria, segle XX