Robert Capa. Retrospectiva

Del 28 de juny al 3 de novembre del 2019

El desembre de 1938 la revista britànica Picture Post va publicar imatges de la Guerra Civil espanyola realitzades per Robert Capa, qui va ser proclamat com “El millor fotògraf de guerra del Món”. Les seves imatges capturaven amb enginy les alegries de la pau.

Les fotografies de guerra ocupen el nucli de la seva obra. A més de documentar la Guerra Civil Espanyola (1936–1939), Capa va fotografiar la resistència enfront de la invasió japonesa a la Xina durant 1938, i més tard va passar a cobrir l’escenari europeu de la II Guerra Mundial (1941–1945), la Primera Guerra araboisraeliana (1948), i la Guerra de la Indoxina Francesa (1954). El maig de 1954 va trepitjar una mina antipersones i va morir als quaranta anys.

Capa és conegut sobretot per aquestes fotografies seves, tan prop del camp de batalla, que ens fan sentir les sacsejades de la terra. Però una altra part de la seva producció se centra en documentar el sofriment de civils innocents i, molt especialment, de nens. Capa era present mentre queien bombes al voltant del món, però rares vegades va fotografiar els morts o persones malferides. Encomptes d’això es va centrar en com els supervivents seguien amb les seves vides malgrat les aclaparadores pèrdues i l’escruixidora destrucció. Podria afirmar-se que el triomf de l’esperit humà enfront de l’adversitat més aterridora constitueix el gran tema de la fotografia de guerra de Robert Capa.

Richard Whelan

Robert Capa va ser un dels millors fotògrafs de guerra, però també va retratar diversos famosos, les fotografies dels quals podreu trobar en aquesta exposició.

Robert Capa. Retrospectiva